Vad är egentligen det bästa alternativet? Den senaste spelkonsollen eller en kraftfull gamingdator? Det är den eviga frågan som många av oss teknikfantaster ställer oss själva. Det kan vara riktigt svårt att göra ett val. Det finns såklart för och nackdelar med båda alternativen. Här följer några av dem.

Fördelar med en gamingdator

En kraftfull gaming-PC kommer man riktigt långt med, speciellt om man har lagt lite extra pengar på den senaste hårdvaran. Generellt sett ligger utvecklingen för datorkomponenter ett steg före spelkonsolerna. Det kommer ständigt ny teknik som är mycket mer kraftfull än den tidigare tekniken. Detta betyder att du ofta kan uppgradera dig om det skulle behövas. Det är en av de starkaste sidorna med just speldatorer.Man kan ta sin speldator precis så långt man vill. Det finns oändligt många olika sätt att bygga en gaming-pc på. Om man vill kunna skräddarsy och uppgradera när man vill är en gamingdator helt klart det bästa valet.

En annan fördel med speldatorer är mängden av spel. Spel till datorer är i de flesta fall billigare än spel till spelkonsoler.

Nackdelar med en gamingdator

Det finns dock nackdelar med gamingdatorer. Om man har en stationär speldator kan det ofta vara svårt och tidskrävande att flytta på den om det skulle behövas. Om man har en bärbar gaming-PC är detta såklart inte riktigt ett problem.

skærm

En annan nackdel är att tekniken åldras fort. Att det hela tiden släpps ny teknik är alltså inte enbart en fördel. Det kan även vara en nackdel. Om man alltid vill ha det senaste till sin speldator kan det komma att kosta riktigt mycket pengar.

Fördelar med spelkonsoller

Speldatorer kanske generellt sett är kraftfullare än spelkonsoller, men konsolerna har även de sina egna fördelar. För det första brukar spelkonsoller vara mycket lättare att packa ner och flytta på. Det är nästan alltid lättare att packa med sig sin konsol än sin gaming-PC.

Om man älskar att spela spel tillsammans med sina vänner i ett och samma rum är spelkonsoller oftast det bästa valet. De flesta spelkonsoller har olika former av partyspel eller andra mer sociala spel som du och dina vänner kan spela tillsammans när ni umgås. Om du älskar den sociala biten av gaming är spelkonsoller helt klart valet för dig.

En annan fördel med spelkonsoller är deras egna unika speltitlar. Varje konsol har någon form av exklusiv speltitel som man bara kan spela på just den konsolen. Dessa exklusiva spel är det som driver spelare till att köpa sina konsoler. Det är det som gör konsolerna så unika och spännande.

Nackdelar med spelkonsoller

En nackdel med spelkonsoller är ofta priset. Själva konsolerna är ofta riktigt dyra när de släpps på marknaden. Om man vill ha sin nya konsol vid release måste man tyvärr leva med den stora prislappen. Detsamma gäller även spel till konsoler. Spel till konsoler är ofta mycket dyrare än till datorn.

En spelkonsol är ganska begränsad när det kommer till uppgraderingar. Om man vill uppgradera sig är det oftast bäst att vänta på nästa generations konsol.