Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så teknar svenskarna upp sig på hundratusentals olika lån av en mängd olika anledningar. Där man tidigare behövde besöka banken för att  söka och beviljas ett lån så kan man idag ansöka och bli beviljad ett lån helt och hållet online. 

Men det finns några saker som både är bra att veta kring lån som tas online, samt några saker som man behöver ha i bakhuvudet när man ska ta ett lån. I den här texten kommer vi att dela med oss av en del matnyttig information kring hur lån online fungerar, samt vad man bör ha i åtanke om man ska teckna upp sig på ett lån. Om du redan nu vill läsa mer om hur det fungerar rent praktiskt så kan du får mer information om att låna pengar här.

Vilka typer av lån är vanligast att teckna upp sig på online?

De vanligaste typen av lån att teckna upp sig på online är antingen privatlån eller det som kallas för snabblån. Ett privatlån är oftast på större summor pengar och kan inbegripa allting mellan 10 000 – 700 000 beroende på vilken bank du använder dig av.  Beroende på din kreditvärdighet och hur mycket du lånar så räntan i regel på mellan 7-15%, men detta kan variera rätt kraftigt.

Den andra typen av lån som går att teckna upp sig på online kallas ofta för snabblån. Till skillnad från privatlån så kan dessa ofta betala ut inom väldigt kort tid. Detta kommer dock också ofta med en högre ränta än vad som erbjuds på privatlån.

Läs på noggrant innan du tecknar upp dig på ett lån

Även om den övervägande majoriteten av lån som går att teckna online antingen sker via banker eller ett hederligt låneföretag så finns det tyvärr också en hel del oseriösa aktörer som erbjuder lån som kan vara direkt skadliga för ens privatekonomi. Detta kallas ofta för sms-lån och kommer ofta med en ränta som gör det oerhört dyrt att låna pengar på det här viset. Se därför till att du ser efter noggrant vilka räntor som gäller samt hur villkoren för betalning av lånet ser ut.

När kan ett lån vara rätt beslut?

Det finns en gyllene regel inom privatekonomi som lyder att man aldrig bör låna för att konsumera. Konsumtion i det här fallet refererar till nöjen såsom resor eller utekvällar. Men det finns samtidigt viss nödvändig konsumtion i form av renoveringar av bostaden eller om man behöver köpa en bil. För dessa större typer av lån så passar sig ett privatlån via en bank eller större låneföretag oftast bäst.

Det finns även någonting som brukar kallas för samlingslån. Som namnet antyder så är detta en typ av lån där man samlar olika mindre lån och krediter under ett och samma lån för att på så sätt kunna sänka sina månadskostnader.