Att välja rätt operativsystem är inte alltid så lätt, speciellt om man är ganska okunnig när det kommer till datorer. Att göra detta val kan vara ganska skrämmande. Man vill ju inte välja ett operativsystem som inte fungerar bra eller som inte passar ens behov. För att hjälpa dig med ditt val kommer därför här några goda exempel och råd som kan göra valet mycket lättare.

Vilka krav ställer du?

Först är det bra att ha koll på sina krav. Vad är det du vill kunna få ut av ditt operativsystem? Är säkerheten det allra viktigaste för dig? Behöver du kunna hantera lagrade filer smidigt? Ska det vara så simpelt som möjligt? När man vet vad det är man behöver blir det mycket lättare att bestämma sig för vilken typ av operativsystem man vill ha. Om du till exempel vet att du kommer att hantera din portfölj av indexfonder ofta är det bäst att välja ett operativsystem som kan hantera detta på ett bra sätt. Alla operativsystem har sina fördelar och nackdelar. Välj det operativsystem som har flest fördelar som passar dig och dina behov.

De tre operativsystemsjättarna som man oftast pratar om är Mac OS, Windows och Linux. Alla dessa har sina för- och nackdelar.

mac-os

Mac OS

Om du jobbar med design eller annat kreativt arbete kan Mac OS vara det bästa valet för dig. Många som arbetar med grafisk design eller som har en högre position inom ett företag tenderar att gå efter just detta operativsystem. Det finns ingen som säger att du måste skaffa Mac OS om du arbetar med liknande jobb. Det är bara vad de allra flesta inom dessa branscher föredrar. Anledningen till att Mac OS är så populärt är den höga säkerheten. Virus och andra hot är mindre vanliga bland datorer med detta operativsystem, vilket har gjort det till det självklara valet hos många med viktiga positioner.

Tyvärr är Apple-produkter i den högre prisskalan, så Mac OS är inte tillgängligt för alla. Om man har råd med detta kan det dock rekommenderas.

Windows

Windows är ett av de allra vanligaste operativsystemen som vi ser i hemmen och i de flesta privata datorer. Windows är ofta ett av de billigaste alternativen, vilket är en av anledningarna till att det fortfarande är så populärt. Alla har inte råd att betala för Apple-produkter med Mac OS. Därför är Windows ett riktigt bra alternativ för dig som har en ganska stram budget. Windows är även ett av de mest flexibla operativsystemen, vilket gör det möjligt för dig att anpassa det efter dina behov.

Linux

Linux är den tredje av jättarna på marknaden. Linux är ett av de säkraste operativsystemen. Om man använder sig av gamla datorer kan Linux vara ett bra val, då du lätt kan hålla detta operativsystem uppdaterat på gamla enheter. Linux har även sina egna gratisappar som du kan använda istället för Windows eller Mac OS egna appar.