Det är inte alltid så lätt att förstå alla termer när det gäller datorer. Vad är hårdvara? Vad är mjukvara? Vad är antivirus? Listan med alla uttryck kan verkligen göras lång. Om du har tänkt dig att köpa en ny dator kan det vara en stor fördel att sätta dig in i alla uttryck.

Två viktiga begrepp

Hårdvara är det man i princip kan kalla ”skalet” på datorn, allt det du kan röra vid, skärmen, tangentbordet mm. Mjukvara eller det som på engelska kallas ”software” är allt det inne i datorn, alla program. Appar på telefonen är även det software. Man kan nästan säga att hårdvaran är datorns ”kropp” och mjukvaran är datorns hjärta eller snarare hjärna. Det finns både bra och dålig programvara. Den dåliga är virus som tränger sig in i datorn, ofta för att samla information. Det bästa sättet att undgå detta är att se till att ha ett bra fungerande anti-virusprogram. Det är inte alltid det är nödvändigt att köpa ett antivirusprogram men ibland kan man klara sig med ett gratis. ­­­Mjukvaran ligger inne på datorns minne och ska kunna utföra en speciell uppgift.

kode

Förhoppningsvis har du blivit lite klokare på några viktiga termer när det gäller datorer. Det är ett komplicerat språk att lära sig men det kan verkligen betala sig att känna till dessa termer när din gamla dator ska bytas ut och du står och ska köpa en ny.

Programvaror är en stor industri

Programvaror är något som har växt sig större och större i världen och därmed är det en riktigt stor industri. Du har säkert hört talas om Microsoft och IBM som är några av världens största leverantörer av programvaror. Just nu finns det ingenting som tyder på en nergång av mjukvaror.