När man ska bygga en ny dator från grunden vill man såklart alltid få så mycket kraft som möjligt för sina pengar. Men vad ska man egentligen tänka på? Här är några saker du ska tänka på om du vill kunna få mer hårdvara för dina pengar.

Köp inte det allra senaste

Det är viktigt att man inte panikköper den allra senaste tekniken så snart den släpps på marknaden. Det är det vanligaste felet många gör när de köper komponenter till sin nya dator. Man kan spara tusentals kronor på att köpa den näst senaste tekniken, eller bara vänta ett par månader med att köpa den allra senaste. När nya, mer kraftfulla komponenter precis har släppts är priserna skyhöga. Om det inte är viktigt för dig att ha det allra senaste så fort det kommer ut bör du alltså välja det näst bästa. Du kan spara otroligt mycket pengar på det. De pengarna kan du sedan lägga på något annat.

harddisk

Vänta på rabatter

Vänta gärna på rabatter, reor, kampanjer eller utförsäljningar. Då kan du spara riktigt mycket pengar. Om du har tur kanske du till och med har råd med några extra hårddiskar eller något annat trevligt som du inte hade haft råd med annars. Man bör verkligen utnyttja kampanjer och rabatter när man har chansen. De flesta butiker som säljer datorkomponenter har kampanjer och rabatter flera gånger om året, så håll utkik i din favoritbutik.

Gå inte enbart efter ett specifikt märke

Stirra dig inte blind på ett enda märke när du letar efter nu hårdvara till ditt datorbyggande. De stora och mest kända märkena kan vara lockande, men de är inte alltid de mest prisvärda. Självklart är det smartast att gå efter märken som är kända för sin kvalitet, men försök att vara öppen för fler möjligheter. Gå inte efter ett enda märke bara för att det är det du alltid har köpt. Våga testa komponenter från andra tillverkare också. Det finns såklart fall där vissa komponenter inte är kompatibla med andra märken, men detta kan man alltid läsa sig till.

 

Köp dina komponenter på nätet

För att få så mycket hårdvara som möjligt för pengarna bör man beställa dem online. Onlinebutikernas priser på komponenter är ofta oslagbara. Att beställa hem sina delar är enkelt och tar inte speciellt lång tid. En annan fördel med att beställa sina saker online är att det mesta man behöver finns tillgängligt på ett ställe. Man slipper springa runt i fysiska butiker för att hitta precis det man vill ha.

 

Få råd med ännu mer

Om man ändå behöver lite mer pengar för att kunna få råd till den perfekta datorn, finns det flera saker man kan göra. Man kan bland annat investera i indexfonder eller aktier. Det kan såklart ta lite tid innan pengarna börjar rulla in, men det kan vara en bra långsiktig investering. Om man däremot behöver tjäna lite extra pengar relativt snabbt, kan man sälja sina gamla komponenter för en billig peng. Det finns alltid något som är i behov av din gamla hårdvara. Studenter eller andra med liten budget köper gärna äldre komponenter för att kunna bygga en budgetdator.